HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.07.27. 11:08 Fleuriste

Minden szentnek maga a zsebe felé hajlik a keze?

Címkék: bp pénzügyek egyesült államok olajvállalat

Az állami pénzekben részesülő non-profit szervezeteknek a gazdasági válság okozta realitásokhoz igazodva le kellene faragniuk a vezetőik fizetését – több állam mellett már szövetségi szinten is ezt szorgalmazza számos törvényhozó.

Tavasszal például a New York Times szerint négy szenátor azután utasította el az utcagyerekek felkarolását végző Boys & Girls Clubs of America számára rendelt 425 millió dolláros szövetségi támogatás-csomagot, hogy kiderült: az ügyvezető igazgatónak 2008-ban közel egymillió dollár ütötte a markát. Az összegből 510.744 dollárt tett ki a tényleges fizetés és a bónusz, 477.817 dollárt pedig a nyugdíj- és egyéb járulékok.

(Ez az a szervezet egyébként, amely júniusban nagy csinnadrattával leleplezte Jennifer Lopez kisgyerekkori fotóját a Times Square-en, ő azóta is a „Légy rendkívüli!” kampányuknak az arca.)

Tom Coburn oklahomai republikánus szenátor mindenesetre úgy vélekedett: az, hogy egy non-profit szervezet vezetője egymilliós fizetési és juttatási csomagban részesül, felveti azt is, hogy vajon más területeken ez a cég miként kezeli a pénzügyeit. De nem csak neki szúrt szemet a civil szervezetek fejeseinek kiugróan magas fizetése. Ken Berger, a Charity Navigator honlapot működtető csoport elnöke szerint már az adományozók közül is sokan felháborítónak találják a jótékonysági szervezetek hatszámjegyű fizetését.

A non-profit cégek vezetőinek fizetési mérlege egyébként nagyon vegyes képet mutat – még a hasonló típusú szervezetek esetében is. A fent már hivatkozott Boys & Girls Clubs vezére mindent összevetve 988.591 dollárt vihetett haza 2008-ban, abban az évben, amikor a cég 107 millió dollárból gazdálkodhatott (ebből az adott évben 41 millió dollár jött állami forrásból). Ugyanakkor az újszülöttek egészségének megőrzését, a koraszülések és a születési rendellenességek megelőzését zászlajára tűző és az abban az évben 237 millió dollár fölött rendelkező (ebből 10 millió dollárt tett ki a kormányzati támogatás) March of Dimes főnökének éves fizetési borítékja 627.104 dollártól dagadt.

A New York Times összesítése szerint azonban nem is ők keresték a legtöbbet, hanem az American Cancer Society vezetője, John Seffrin, aki mindent összevetve 1.045.887 dollárt vihetett haza. A szervezet a vizsgált időszakban egyébként 429 millió dollár felett diszponált (ebből 9 millió dollár volt az állami rész).

Ez a bérösszeg nagyjából megegyezik a most dicstelenül távozó BP-főnök, Tony Hayward éves fizetésével, amelyet a sokat kritizált vezérigazgató októberben végkielégítésként kézhez is kap. Ő visszavonulása után egyébként éves szinten nagyjából 600 ezer fontos (930 ezer dolláros) nyugdíjra számíthat, ez az összeg azonban a részvényeknek köszönhetően a sokszorosára nőhet, megédesítve majd ezzel a nyugdíjas Hayward napjait. Erre azonban még vélhetően várni kell, hiszen ha minden igaz, Hayward egyelőre a BP oroszországi vegyesvállalatánál folytathatja pályafutását. (A BP egyébként most jelentette be azt is, hogy a második negyedévre rekordnagyságú, 17 milliárd dolláros veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.)

Persze nem igazán lehet összehasonlítani az amerikai jótékonysági szervezetek és a minél nagyobb profitra törekvő olajcég vezetőinek fizetését. Az egyik körte, a másik pedig alma, igazságtalanság lenne tehát bármiféle összevetés. Míg például Hayward juttatásait azért bírálják sokan, mert úgy érzik, az olajkatasztrófa impotens kezelése miatt nem érdemelne egy centet sem, addig a non-profitok esetében a legfőbb kifogás az, hogy válság idején nem képesek önmérsékletet mutatni, és a megszorítást saját magukon kezdeni.

A legnagyobb kérdés azonban nem is az, hogy az egyes vezetők – tevékenykedjenek bár a profit- vagy non-profit szektorban – egészen pontosan mennyit is vihetnek haza, hanem az, hogy az általuk vezetett szervezet vagy vállalat eredményes-e az adott területen. Ha a válasz igen, akkor a vastag boríték sem szúrja annyira az emberek szemét. Talán.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr222179483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása