HTML

Made in America

Az Egyesült Államok tegnap és ma. Politika, történelem, irodalom, közélet, és minden, ami ezen túl van. Ja, és persze, ahogy nekem tetszik.

Friss topikok

Utolsó kommentek

Linkblog

Látogatók

Az Egyesült Államok tegnap és ma

2010.07.29. 23:23 Fleuriste

Kiszivárogtatók pedig mindig voltak

Címkék: média politika történelem bush cia fbi hutchinson vietnam nixon franklin watergate függetlenségi háború pentagon papírok plame

A Pentagon még mindig keresi azt, aki az afganisztáni háborúval kapcsolatos kormányzati anyagokat eljuttatta a WikiLeaksnek, ám tudni kell, hogy az amerikai történelemben nem ez az első eset, hogy a kiszivárogtatások kellemetlen perceket okoztak az ország politikai vezetésének, sőt, adott esetben a közvéleményt és a későbbi politikai döntéseket is befolyásolták.

A History.com összeállítása szerint az első efféle botrányt a Hutchinson-levelek okozták a 18. század végén. Történt ugyanis, hogy 1772 decemberében Benjamin Franklin, aki akkor a gyarmatok képviselőjeként tevékenykedett Londonban, egy 13 magánlevélből álló csomagot kapott kézhez. Hogy kitől, rejtély. A leveleket mindenesetre a massachusettsi királyi kormányzó írta: Thomas Hutchinson ezekben élesen bírálta a gyarmati vezetőket, és erőteljesebb brit katonai jelenlétet követelt Bostonban, amely a bélyegtörvény nyomán kivetett adók és más hasonló brit rendelkezések miatt már amúgy is forrongott.

Franklin a leveleket később elküldte bostoni ismerőseinek, ám meghagyta, hogy azokat ne hozzák nyilvánosságra. Ennek dacára az irományok tartalmát a Boston Gazette 1773 júniusában közzétette, ami csak tovább fokozta a britek és a gyarmatok közötti feszültséget. Nem meglepő, hogy a loyalista Hutchinsonnak ezek után sürgősen maga mögött kellett hagynia Bostont, és élete további részét brit földön, száműzetésben töltötte.

A britek a kiszivárogtatás nyomát kutatva több embert is gyanúba fogtak, Benjamin Franklin azonban – őket védve – magára vállalta a felelősséget. 1775 elején aztán neki magának is el kellett hagynia állomáshelyét, és vissza kellett térnie Amerikába, ahol időközben kitört a függetlenségi háború. Nem sokkal ezt követően összeült a második kontinentális kongresszus, ahol az Ötök Bizottságának tagjaként Franklin is részt vett a Függetlenségi Nyilatkozat megszövegezésében.

Minden idők legnagyobb kiszivárogtatásaként ugyanakkor kétségtelenül a Pentagon Papírokat tartja számon a közvélemény, melyek tartalmát a New York Times 1971 júniusában ismertette. A szupertitkos tanulmányból szépen ki lehetett hámozni, hogy 1945 és 1967 között milyen katonai, politikai döntések születtek a vietnami háborúval kapcsolatban, no meg az is egyértelművé vált, hogy Trumantól Johnsonig amerikai kormányok egész sora vezette félre a Kongresszust és a közvéleményt is. (A Pentagon Papírokról Arthur Sulzberger kapcsán már volt szó itt.)

A tanulmányt Daniel Ellsberg , a védelmi minisztérium egykori elemzője csempészte ki, és juttatta el a laphoz. Őt egyébként Henry Kissinger egyszer „a világ legveszélyesebb emberének” nevezte. Ellsberg utóbb egyébként azt mondta, hogy a dokumentumok több „egymást követő elnök alkotmányellenes magatartásáról, esküjük megszegéséről, és valamennyi beosztottjuk esküjének megszegéséről” tettek tanúbizonyságot.

Az iratok nyilvánosságra kerülése továbbszította a háborúellenes érzelmeket, s nem utolsósorban – jogi szempontból is – precedensértékűnek bizonyult. Nixon elnök ugyanis hiába próbálta megakadályozni a dokumentumok közzétételét, a Legfelsőbb Bíróság döntése ezt nem tette lehetővé. Az ítéletet azóta is az első alkotmánykiegészítésben garantált sajtószabadság diadalaként értelmezik.

Nixon politikai pályafutásának végül egy másik nagy kiszivárogtatás, a Watergate-botrány vetett véget. 1972. június 17-én betörtek a washingtoni Watergate-épületbe, a demokrata párt irodájába. A szálak később egészen a legfelsőbb vezetői körökig vezettek, ám Nixon tagadta, hogy köze lett volna az incidenshez. Vesztét ugyanakkor a Fehér Házba telepített lehallgató rendszer okozta: a Smoking Gunnak is nevezett felvételen például Nixon arra utasítja kabinetfőnökét, H.R. Haldemant, hogy az ország érdekeire hivatkozva kérje meg az FBI vezetőjét: állítsa le a Watergate-nyomozást. Nixon végül az impeachment-eljárást elkerülendő maga mondott le az elnökségről.

A botrányról cikksorozatban beszámoló Washington Post azóta legendássá vált újságírópárosának, Bob Woodwardnak és Carl Bernsteinnek egyik legfontosabb informátora egy csak Mély Torokként emlegetett személy volt. 2005-ben azután fény derült rá, hogy Mély Torok nem más, mint William Mark Felt, az FBI egykori helyettes vezetője volt.

A következő nagy kiszivárogtatási botrány 2003 júliusában vette kezdetét, amikor is a New York Times-ban megjelent Joseph Wilson egykori amerikai nagykövet cikke. Írásában Wilson lényegében kétségbe vonta azokat az okokat, melyekkel a Bush-kormányzat az Irak elleni inváziót magyarázta. Az ex-nagykövet közölte, hogy 2002-ben a CIA megbízottjaként nem talált bizonyítékot arra, hogy Irak – miként azt a kormányzat állította – dúsított uránt akart volna vásárolni Nigertől. Nyolc nappal a cikk megjelenését követően Robert Novak újságíró a Washington Post hasábjain arról írt, hogy Wilson felesége nem más, mint Valerie Plame, aki a tömegpusztító fegyverek szakértőjeként a CIA alkalmazásában állt. A férfit az ő javaslatára küldte a CIA a nigeri misszióra, George Tenet, az akkori igazgató tudta nélkül.

Wilson később azt állította, hogy a Fehér Ház fedte fel Plame státuszát, így állva bosszút a volt nagykövetnek a New York Times-ban megjelent állításaiért. Bush elnök 2003 szeptemberében mindenesetre azt mondta, ha valaki az adminisztráció köreiből szivárogtatta ki az ezzel kapcsolatos információkat, akkor tudni akarja, hogy ki volt az, aki megsértette a törvényt. Az ügyben vizsgálat kezdődött, melyben több újságírót, köztük a New York Times riporterét, Judith Millert is kifaggatták, aki azonban nem volt hajlandó felfedni forrását. Neki emiatt börtönbe is kellett vonulnia, ahol három hónapot volt kénytelen eltölteni.

Millernek – aki egyébként nem is írt cikket az esetről – és a többi újságírónak Lewis Libby szivárogtatta ki a bizalmas információkat. Ő egészen addig három fontos pozíciót is betöltött a Fehér Házban: így Libby volt Dick Cheney alelnök nemzetbiztonsági tanácsadója, az alelnök kabinetfőnöke és George W. Bush elnök tanácsadója is egy személyben. Lewis Libbyt végül az igazságszolgáltatás akadályozása, hamis tanúzás és a hatóságok félrevezetése miatt ítélték el. 2007-ben harminchónapnyi börtönbüntetést kapott, és 250 ezer dollár megfizetésére kötelezték. Bush azonban elnökként megváltoztatta az ítéletet, így Libbynek nem kellett börtönbe vonulnia. Igaz, a büntetést ki kellett fizetnie, és két év próbára bocsátották.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://madeinamerica.blog.hu/api/trackback/id/tr912186114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása